NulägetHur klarar man att leva under en sådan press som D. utsätt för nu? Det går kanske en tid om man är mycket stark. Men i längden???? D.klarade sig länge, men för några veckor sedan brast det.

Tack vare socialtjänsten i Avesta finns barnen nu på ett mycket bra behandlingshem i Västerås, nära sina släktingar. Som besöker dem ofta och turas om att ligga över hos dem.

Det var givetvis tänkt att D. också skulle bo där. Men hon var vid ankomsten dit i så dåligt skick att man såg att hon inte kunde vara där utan var i behov av akut psykiatrisk vård. Man kontaktade psykiatriska kliniken i Västerås. Hon togs in och fick ligga över en natt men skrevs ut på morgonen. Ny kontakt med psyket, fick ligga där ytterligare en natt, men skrevs ut på morgonen då överläkaren inför D. och hennes förtvivlade släktingar förklarade att hon bara simulerade för att hon snart skulle utvisas. Det återstod därför inget annat än att D. flyttade hem till sina föräldrar. Där har hon mått mycket dåligt vankat av och an på nätterna och föräldrarna har varit mycket oroliga över hennes hälsa och risken för att hon i desperation skulle skada sig själv.

Den 13/8 ordnades ett möte på behandlingshemmet för planering av den närmaste framtiden. Där deltog två socialsekreterare från Avesta, D. och hennes föräldrar och en morbror och undertecknad. Dessutom fanns en tolk närvarande. D. satt med vid större delen av mötet men deltog inte alls, fanns i sin egen värld. Pappan försökte få henne att äta en bit av en smörgås, men lyckades ej. Såg att hon gått ner i vikt avsevärt sedan jag såg henne sist. Mot slutet av mötet reste hon sig bara och gick ut ur rummet.

Alla var överens om att det viktigaste just nu är att D. får någon form av vård och möjlighet att återhämta sig. I det här läget handlar det i första hand om att överleva. Att kunna sova och att äta. Via Migrationsverket i Hedemora ordnade man plats på ett utrednings- och behandlingshem i Malung. Hon kom dit igår den 17/8. Jag ringde i morse fick höra att hon sovit bra i natt och faktiskt ätit en aning igår. Skickade en hälsning till Drita.
Min fru och jag åker dit och hälsar på någon av de närmaste dagarna.